Plastika

Naslovna     Vrste otpada     Plastika

 

Prije odlaganja bilo kojeg plastičnog artikla, poželjno je da se proizvod ispere. Spremnici za odlaganje plastične ambalaže namijenjeni su odlaganju one plastike koja nije u sustavu povratne naknade, poput folija, filmova, vrećica te mjehuraste „pucketave“ ambalaže, plastičnih boca ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova, prehrambenih proizvoda, čaša i posuda od mliječnih proizvoda, pjenaste i zaštitne ambalaže, čepova, plastičnih tanjura, pribora za jelo, najlonskih folija i tetrapak ambalaže. Nije preporučljivo odlagati plastičnu ambalažu od kemikalija i zapaljivih tvari, sprejeva i miješanog otpada.

Najčešći materijali u izradi plastike su polimerni materijali jer se lagano oblikuju, lagani su za prijevoz, nisu lomljivi, čuvaju mikrobiološka svojstva hrane (svježeg mesa, voća, povrća ili gotovih prehrambenih proizvoda), manji su troškovi proizvodnje i prijevoza…Međutim, potrebno je jako puno vremena za razgradnju plastike, a posebno je štetna za okoliš plastika za jednokratnu upotrebu koju je teško reciklirati, a možemo je koristiti bilo gdje. Odbačenu jednokratnu plastiku najčešće nalazimo na plažama EU-a. To su razlozi zbog kojih se od 2021. godine u EU uvodi zabrana jednokratnih proizvoda od plastike.

Polimerni materijali koji se koriste u proizvodnji plastike su:

Vrste materijalaOznaka
PET
boce za bezalkoholne napitke, tekućine za ispiranje usta, maslac od kikirikija i začine;
PE-HD
boce za mlijeko, sokove, vodu, deterdžente, motorna ulja, plastične vrećice;
PVC
podlošci za pakiranje hrane, pakiranja za sendviče, boce za šampone;
PE-LD
vrećice za zamrzavanje hrane, vrećice za kruh, tube;
PP
boce za kečap, dječje voćne sokove, lijekove, čaše za jogurt, posudice za margarin;
PS
pribor za jelo, šalice za aparate za kavu, posudice za fast-food, kutije za video-kazete i  CD-ove;
Izvor informacije: Priručnik o znakovima na proizvodima i ambalaži, HR PSOR, 2009. 
Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Zlatara.
Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr