Staklo

Naslovna     Vrste otpada     Staklo

 

Na staklo ne bi trebali gledati kao na otpad već kao na dragocjenu sirovinu. On je jedini ambalažni materijal koji se može u potpunosti (100%) reciklirati, odnosno, ono se može neograničeni broj puta ponovno pretaliti, a da pri tom ne izgubi na kvaliteti. Od jedne tone starog stakla, uz dodatak energije, dobit će se jedna tona novih staklenih boca. Što se više stakla reciklira, to se troši manje energije te se smanjuju onečišćenja zraka i emisije CO2. Upotrebom 1000 kg starog stakla uštedi se 700 kilograma pijeska, 200 kilograma kalcita i 200 kilograma sode. Recikliranjem stakla štedimo energiju, naime, za svakih 10 posto udjela starog stakla u smjesi trošak energije pada za dva do tri posto. Tako ispada da ćemo recikliranjem samo jedne staklene boce uštedjeti toliko energije koliko je potrebno žarulji od 60W da svijetli četiri sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Staklenke, staklene boce i čaše potrebno je isprazniti te bez čepova i zatvarača odložiti u spremnike za staklo na nekom od zelenih otoka ili u reciklažnom dvorištu.

Predmete poput prozorskog, automobilskog i medicinskog stakla, ambalaže kemikalija i zapaljivih tvari, kristala, ogledala, porculana, keramike, i neonskih svjetala nije moguće odložiti u spremnike predviđene za odlaganje stakla. Ravna prozorska stakla, žarulje i fluorescentne svjetiljke odlažu se isključivo u reciklažna dvorišta.

Primjeri oznaka za recikliranje na staklenoj ambalaži

Staklena ambalaža označava se pomoću brojčanih i slovnih oznaka. Slovna oznaka za bezbojno, zeleno i smeđe staklo je GL. Bezbojno staklo ima brojčanu oznaku 70, zeleno 71, a smeđe 72.

Izvor informacije: Priručnik o znakovima na proizvodima i ambalaži, HR PSOR, 2009. 
Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Zlatara.
Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr